Innehållsförteckning
ToggleHögt kolesterol är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom och något som drabbar många, ofta utan att man märker det. Som tur är kan du påverka dina kolesterolvärden mycket genom din livsstil – särskilt genom vad du äter. Men vilken mat bör du egentligen undvika vid högt kolesterol?
I den här artikeln går vi igenom vilka livsmedel som höjer det skadliga LDL-kolesterolet, varför de gör det och hur du kan ersätta dem med bättre alternativ.
Vad är kolesterol?
Kolesterol är ett fettämne som kroppen behöver för att bygga celler och bilda hormoner. En viss mängd kolesterol är alltså nödvändig – men för mycket av fel typ kan leda till att blodkärlen täpps till.
Det finns två huvudtyper:
-
LDL (low-density lipoprotein) – det skadliga kolesterolet som kan lagras i blodkärlen
-
HDL (high-density lipoprotein) – det goda kolesterolet som hjälper till att transportera bort överskottet
Målet är att sänka LDL och höja eller bibehålla HDL.
Mat som höjer det dåliga kolesterolet
Vissa livsmedel innehåller mättat fett, transfett eller mycket kolesterol, vilket kan påverka blodfetterna negativt. Här är de största bovarna.
Exempel på mat att undvika eller minska
-
Processat rött kött
Korv, bacon, salami och charkprodukter innehåller mycket mättat fett och tillsatser. -
Fullfeta mejeriprodukter
Grädde, smör, ost och crème fraîche innehåller höga halter av mättat fett. -
Bakverk och färdiga kakor
Industriella bakverk innehåller ofta transfetter och mycket socker och fett. -
Friterad mat
Pommes, nuggets och liknande absorberar stora mängder olja, ofta av låg kvalitet. -
Snabbmat och färdigmat
Innehåller ofta en kombination av mättat fett, socker och salt i stora mängder. -
Palmolja och kokosfett
Finns i många förpackade livsmedel och innehåller mycket mättat fett.
Tabell: Mat att undvika vid högt kolesterol
Livsmedel |
Anledning |
Bättre alternativ |
---|---|---|
Bacon, korv, salami |
Mycket mättat fett och tillsatser |
Kalkon, kyckling utan skinn |
Smör och grädde |
Rika på mättat fett |
Rapsolja, olivolja, växtbaserad grädde |
Friterad snabbmat |
Transfetter och lågkvalitativa oljor |
Ugnsbakad eller stekt i olivolja |
Ost med hög fetthalt |
Ökar LDL-kolesterolet |
Mager ost, keso |
Kakor och bullar |
Raffinerat socker och fett |
Hemgjorda snacks med havre eller nötter |
Livsmedel som hjälper till att sänka kolesterolet
Utöver att undvika vissa livsmedel kan du aktivt välja sådana som hjälper till att sänka kolesterolet:
-
Fullkorn, till exempel havregryn och rågbröd
-
Baljväxter som linser, bönor och kikärtor
-
Nötter och frön (i lagom mängd)
-
Frukt och grönsaker, särskilt fiberrika som äpple, päron och broccoli
-
Fet fisk som lax, makrill och sardiner (rik på omega-3)
Tips för en hjärtvänlig kost
-
Välj växtbaserade fetter istället för animaliska
-
Läs innehållsförteckningar och undvik gömda fetter
-
Byt ut vitt bröd mot fullkorn
-
Laga mer mat från grunden så du vet vad du får i dig
-
Rör på dig regelbundet – motion höjer det goda HDL-kolesterolet
Sammanfattning: Mat att undvika vid högt kolesterol
Om du vill sänka ditt kolesterol är det viktigt att minska intaget av mättade fetter, transfetter och raffinerade produkter. Undvik processat kött, friterad mat, fullfeta mejeriprodukter och bakverk med dåliga fetter. Satsa istället på fiberrik, växtbaserad och naturlig mat som hjälper kroppen att balansera sina blodfetter på ett hållbart sätt.
Det handlar inte om att äta perfekt – utan om att göra bättre val lite oftare.