Näringslära & Hälsa

Två sida vid sida bilder visar en person från midjan och upp. Den vänstra bilden visar personen med mindre muskeldefinition, medan den högra visar ökad muskeltonus. Märkligt nog kan man undra, "Hur mycket kan man gå ner i vikt på en månad?" De individuella sportiga ljusgrå byxorna på båda bilderna.

Träning & Teknik, Näringslära & Hälsa

7 mar 2025

Hur mycket kan man gå ner i vikt på en månad?

Simon Ekström

I ett solbelyst rum fyllt med växter står en person barfota på en vit vibrationsplatta och funderar på hur mycket man kan gå ner i vikt med Ozempic. De bär vita leggings som reflekterar det glansiga klinkergolvet under dem.

Näringslära & Hälsa

7 mar 2025

Hur mycket kan man gå ner i vikt med Ozempic?

Simon Ekström

Ett spritt sortiment av skivade röda och gula körsbärstomater, gurkskivor, vitlöksklyftor, lila lökskivor, ruccolablad och pepparkorn på vit bakgrund skapar en levande sallad perfekt för dem som vill gå ner i vikt.

Näringslära & Hälsa

7 mar 2025

Bästa dieten för att gå ner i vikt snabbt

Simon Ekström

En mängd färska livsmedel som visas på ett träbord, med lågkolhydratalternativ för viktminskning som bladgrönt, körsbärstomater, ostar, charkuterier, ägg, broccoli, oliver, nötter, pasta, olivolja och brödbitar.

Näringslära & Hälsa

7 mar 2025

Bra kolhydrater vid viktnedgång

Simon Ekström

Abstrakt bild av en molekylär struktur med sammankopplade sfärer och stavar, som illustrerar metabolismens invecklade vägar. Den flyter i en blå, glödande bakgrund med bokeh-effekter, vilket tyder på vetenskapliga eller kemiska koncept.

Näringslära & Hälsa

5 mar 2025

Förstå din metabolism: En guide till din dagliga energiförbrukning

Simon Ekström

Ett klart glas fyllt med isbitar har vatten infunderat med Resorb som hälls i det. Glaset är på en reflekterande yta, med stänk runt det. Bakgrunden är suddig, prydd med mjuka cirkulära bokeh-ljus i gröna och vita nyanser, vilket stöder optimal vätskebalans.

Näringslära & Hälsa

5 mar 2025

Gå ner i vikt med Resorb – Myt eller sanning?

Simon Ekström

Glasbehållare fyllda med diverse livsmedel, perfekta för måltidsförberedelser och meal prep, kantar en köksbänk. I bakgrunden syns ett modernt kök med randigt kakel och diverse föremål för att underlätta en aktiv livsstil. Till höger finns en glasburk med paprika.

Näringslära & Hälsa

15 feb 2025

Meal prep för en aktiv livsstil: Så gör du

Simon Ekström

Ett färgstarkt sortiment av mat, med äpplen, tomater, broccoli, bröd, pommes frites, spiral- och penne-pasta, pizza, ostskivor, valnötter, jordgubbar och en hamburgare på en mörk yta – vilket gör att du undrar: Hur många kalorier ska jag äta?.

Näringslära & Hälsa

14 feb 2025

Hur många kalorier ska jag äta? – Svaret i ett nötskal

Simon Ekström

Färska tomater sitter på en rustik träyta tillsammans med ett måttband och hantlar, vilket tyder på ett tema om hälsosamt liv och fitness. En halverad körsbärstomat och en kvist grönska ger detaljer och ställer frågan: Hur många kalorier bränner man per dag utan träning?.

Näringslära & Hälsa

13 feb 2025

Hur många kalorier bränner man per dag utan träning?

Simon Ekström

Råa kycklingbröst på en träskiva omgiven av örter fungerar som utmärkta proteinkällor. I närheten finns skålar med quinoa, ägg och nötter, alla utställda mot en ljus köksbakgrund.

Näringslära & Hälsa

30 jan 2025

De bästa proteinkällorna för muskeltillväxt och återhämtning

Simon Ekström

Ät smartare, må bättre och prestera mer

Kosten är grunden till både fysisk prestation och allmän hälsa. I kategorin Näringslära & Hälsa fokuserar vi på att göra näringslära begriplig, praktisk och anpassad till ett aktivt liv. Här hittar du evidensbaserad information om vad, när och hur du bör äta för att få ut så mycket som möjligt av din träning – och må bättre på vägen.

Grunderna i näringslära

För att kunna fatta smarta beslut kring mat behöver du förstå vad maten faktiskt gör i kroppen. Vi går igenom makronutrienter som protein, fett och kolhydrater – vad de har för funktion och hur du optimerar deras fördelning beroende på mål. Du får också insikt i mikronäringsämnenas roll för immunförsvar, energiproduktion och återhämtning.

Vi förklarar det på ett sätt som är lätt att ta till sig, utan att tumma på det vetenskapliga innehållet.

Näringsstrategi för träning och prestation

Hur du äter påverkar hur du tränar. Vi hjälper dig förstå hur du kan planera dina måltider runt träningen – före, under och efter – för att maximera prestation, minska trötthet och främja återhämtning. Du får tips på enkla återhämtningsmål, vad du bör tänka på vid tidig morgonträning och hur du tajmar intaget av kolhydrater och protein.

För dig som gillar struktur finns färdiga exempel på dagsmenyer, energiberäkningar och meal prep-upplägg.

Kostmyter och fakta

Många tränande fastnar i kostmyter som riskerar att bromsa både resultat och välmående. Vi avlivar vanliga missförstånd som att kolhydrater gör dig fet, att fett ska undvikas eller att proteinpulver är ett måste. Istället lyfter vi fram vad forskningen faktiskt säger – och hur du kan skapa en kosthållning som är både effektiv och hållbar i längden.

Vi pratar även om tillskott: när de behövs, vilka som fungerar och vilka du kan skippa.

Mat för hälsa, inte bara prestation

All kost påverkar inte bara hur du presterar – utan också hur du mår. Därför innehåller den här kategorin också artiklar om antiinflammatorisk kost, blodsockerkontroll, matsmältning, sömn och hormonell balans. Du får lära dig hur du med enkla medel kan minska inflammation, stödja ditt immunsystem och stärka din mentala skärpa genom rätt matval.

Vi lyfter också hur du kan skapa en hållbar kosthållning som fungerar även på lång sikt, utan tvång eller dåligt samvete.

Förhållandet till mat

Mat är inte bara bränsle – det är också känslor, kultur och vardag. Därför pratar vi även om hur du kan utveckla en sund relation till mat, särskilt om du har en historia av hetsätning, skuld eller förvirring kring vad som är ”rätt”. Vi förespråkar balans, medvetenhet och flexibilitet, utan att förlora struktur eller mål.

Det handlar om att skapa ett sätt att äta som du mår bra av, kan följa över tid och som stödjer din livsstil.

Sammanfattning

Kategorin Näringslära & Hälsa ger dig kunskap, inspiration och praktiska verktyg för att ta kontroll över din kost. Oavsett om ditt mål är prestation, återhämtning, viktreglering eller bättre energi i vardagen, så hittar du rätt vägledning här. Vi kombinerar vetenskap med verklighet – för att du ska lyckas på riktigt.